Иран съобщи днес за рекордните 24 760 новозаразени с коронавируса (COVID-19) през последните 24 часа, докато най-силно засегнатата страна в Близкия изток се сблъска с четвърта вълна на коронавируса, информира "Ройтерс".

Властите хвърлиха вината за последния ръст на заразени върху милионите, пътуващи из страната за иранската Нова година миналия месец и участващи в семейни събирания в нарушение на здравните предпазни мерки, подкрепяни от правителството.

Иран счупи рекорда за заразени с коронавируса

Иран счупи рекорда за заразени с коронавируса

Вече близо 2 млн. души са били заразени от началото на епидемията в страната

Говорителят на министерството на здравеопазването Сима Садат Лари заяви пред държавна телевизия, че са регистрирани 24 760 новозаразени, с което общият брой на заразените от началото на епидемията в Иран достигна 2 118 212 души.

Още 291 души са починали през изминалото денонощие, което е най-високият брой от 9 декември, с което общия брой на починалите до 65 055 души.

Лари уточни, че 295 окръга са класифицирани като много рискови "червени" зони и 99 като високорискови "оранжеви" зони, докато 45 окръга са оценени като "жълти" и само 9 като нискорискови "сини" зони.

С 10-дневен локдаун Иран посреща четвъртата вълна на COVID-19

С 10-дневен локдаун Иран посреща четвъртата вълна на COVID-19

Случаите в страната вече са над 2 милиона, ваксинацията буксува

В събота Техеран наложи 10-дневно затваряне в по-голямата част от страната, за да ограничи разпространението на четвъртата вълна. Затварянето засегна 23 от 31 провинции на страната.

Фирми, които не са от жизненоважно значение, училища, театри и спортни съоръжения са принудени да затворят, а събиранията са забранени по време на свещения месец Рамадан, който започва в сряда в Иран.