Семействата на 27 от чилийските миньори, които са блокирани на 700 м. под земята след като входът на мината им се срути, заведоха съдебен иск срещу правителството и компанията собственик на мината San Esteban.

Това съобщи АФП.

Роднините искат да им бъдат изплатени компенсации в размер на 1 млн. долара за всеки един от миньорите.

Според кмета на град Калдера, разположен близо до мината Сан Хосе, семействата на миньорите искат съдът да установи кой носи отговорност за аварията и за това, че затрупаните миньори не могат да излязат на повърхността вече два месеца. Според кмета спасителите не полагат достатъчни усилия за изваждането на миньорите.

През септември стана ясно, че съдът е замразил активите на San Esteban по инициатива на чилийското правителство. Това е било направено, за да могат властите да използват запорираните средства за продължаващата спасителна операция.

Общо под руините на мината останаха 33 миньори - 32 чилийци и един боливиец. Всички са живи, като първите 17 дни те преживяха без външна помощ. След това спасителите успяха да ги локализират и да им спуснат храна и вода през тесен тунел, както и да установят с тях видео и телефонна връзка.

В момента се копае тунел, по който миньорите да бъдат изведени на повърхността. Очаква се операцията по спасяването да приключи в началото на ноември.