Испания потвърди първия случай в страната на заразен с опасния коронавирус. Заболелият е мъж на Канарските острови и е диагноститциран като носител на заразата, предава Reuters.

Пациентът е бил част от група от петима души в контакт с мъж от Германия, който е бил диагноститициран с вируса. И петимата са поставени под наблюдение и карантина по данни на здравното министерство в Мадрид.

Никой от евакуираните от Китай испанци не е проявил симптоми на вируса, но въпреки това те ще останат под карантина и наблюдение в продължение на следващите 14 дни.

Световната здравна организация обяви извънредно положение заради епидемията, след като бяха регистрирани случаи на вируса в над 20 държави, включително Германия, Великобритания и Франция. По последни данни има регистрирани случаи и във Италия, Финландия и Швеция, както и в Русия.

Какво означава обявеното от СЗО международно извънредно положение?

Какво означава обявеното от СЗО международно извънредно положение?

Това означава, че държавите по света трябва да предприемат мерки за спиране на разпространението

По последни данни от Китай броят на починалите от вируса е 259 души. Броят на регистрираните заразени с вируса наближава 12 000 души, като за последното денонощие се е покачил с повече от 2 хил. души.

Днес се очакват три българки да пристигат у нас от Китай. Две се прибират с френските авиолинии, а една - с немските авиолинии. Транспортирането им се осъществява от МВнР с помощта на екип от специалисти от ВМА. Жените ще бъдат настанени в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА) в стаи със специален достъп

На 29 януари вече трима български граждани - две жени и един мъж, бяха хоспитализирани и се наблюдават в съмнение дали са заболели от коронавирус.