Испанската полиция арестува група заподозрени трафиканти на кокаин на лодка от Южна Америка в средата на Атлантическия океан, след като един от тях застрелял свой "колега" трафикант и взел останалите за заложници, съобщи испанското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс.

Случаят е станал през ноември, но е бил пазен в съдебна тайна до приключване на разследването, се казва в съобщението.

При свада сред екипажа на лодката сръбски гражданин поел контрола над плавателния съд Sea Paradise, застрелял един от другите трафиканти, хвърлил тялото му зад борда и взел осемте други членове на екипажа за заложници, се казва в изявление на министерството.

Уведомена за пратка от около 2,3 тона кокаин от Латинска Америка, която трябвало да бъде прехвърлена на по-малка лодка близо до Канарските острови, испанската полиция започнала операция за залавяне на дрогата, по време на която открила ситуацията със заложниците.

Полицейски екип стигнал до Sea Paradise на неразкрито място в Атлантическия океан и преговарял с часове с похитителя, който в крайна сметка предал оръжието си и освободил заложниците от екипажа, "които се страхували за живота си", се казва в изявлението.

След това всички на борда били задържани, а кокаинът иззет от скрито отделение на борда.

ЕС създаде "Алианс на европейските пристанища" за борба с трафика на наркотици

ЕС създаде "Алианс на европейските пристанища" за борба с трафика на наркотици

Конфискациите на кокаин в ЕС достигнаха рекордни нива