Испанският крал Фелипе номинира във вторник действащия премиер Педро Санчес да бъде изправен пред парламентарно гласуване за нов мандат, след като консервативният му съперник се провали в опитите му да стане премиер миналата седмица, каза пред репортери председателят на долната камара Франсина Арменгол, цитирана от "Ройтерс".

Санчес каза, че ще започне разговори с основните партии в сряда, "без да губи време" и ще започне от своя министър на труда Йоланда Диас, ръководител на левицата "Сумар".

В неубедителни общи избори на 23 юли Испанската социалистическа работническа партия на Санчес си осигури по-малко места от консерваторите на Алберто Нунес Фейхо, но Санчес беше категоричен, че може да събере достатъчно подкрепа за своята кандидатура.

"Приех задачата, дадена ми от държавния глава... Готов съм да работя за формирането възможно най-скоро на прогресивно коалиционно правителство с достатъчно подкрепа, за да гарантира стабилността, от която страната се нуждае", каза Санчес пред репортери.

За да достигне прага от гласове, необходими, за да остане на поста, той ще трябва да ухажва каталонските и баските партии, някои от които се застъпват за независимостта на техните региони от Мадрид.

Говорейки за спорния въпрос, Санчес каза, че един от основните стълбове на неговото правителство ще работи за съвместното съществуване и съгласието между испанците, особено в Каталуния.

Арменгол каза, че Санчес все още не е споделил с нея предложения си график за гласуването за инвеститура.

Ако никой кандидат не осигури мнозинство до 27 ноември, трябва да се свикат повторни избори.

Испанският крал започна консултации за формиране на правителство

Испанският крал започна консултации за формиране на правителство

Очаква се Педро Санчес да получи нов мандат