Италианските власти разследват сигнал за потопен морски съд, на който са открити ядрени следи.

Малкият кораб е потопен на около 30 километра от югозападното крайбрежие на Италия и по следите се предполага, че товарът е бил ядрен.

Според информатор на полицията, намереният кораб е част от престъпна схема за изхвърляне на опасни отпадъци, която заобикаля строгите международни правила, пише БиБиСи.

Самият той е бил участник в потопяването. По думите му на него са му били дадени инструкции на потопи кораба с помощта на взривове. Той е признал и за още два такива кораба с ядрени отпадъци.

На направени с помощта на роботи подводни снимки се вижда целия кораб и няколко контейнера с ярко жълтата маркировка „Отрова". Взети са проби и в момента те се изследват.

Ако информацията се потвърди, това ще означава, че мафията може и да е съумяла да влезе с изключително печелившия бизнес с утилизацията на ядрени отпадъци, за което  периодично се появява информация.

До този момент обаче няма категорични доказателства за това. Ако пробите са положителни - това ще бъде доказателство за влизането на мафията в този наистина „мръсен" бизнес.

В момента организацията „Гринпийс" прави списък на кораби, които са изчезнали край Италия и Гърция в последните няколко десетилетия.

Утилизацията на ядрени и отровни материали е високо специализирана дейност и с това се занимават компании, които са сертифицирани от МААЕ и други организации.