Италианското правителство одобри по-строги мерки за борба с разпространението на COVID-19 и обяви създаването на нов тип здравни пропуски, съобщи АНСА.

Новият документ, наречен Super Green Pass, ще бъде валиден от 6 декември до 15 януари догодина. Ако е необходимо, властите могат да решат да го използват допълнително.

"Super Pass" ще се издава за девет месеца. Само ваксинираните и наскоро болните от COVID-19 ще могат да го получат.

По-строги Covid мерки в публичния транспорт в Италия

По-строги Covid мерки в публичния транспорт в Италия

Нови ограничения ще има и за такситата

Съществуващият вече "основен" пропуск - Green Pass - ще се издава на неваксинирани хора въз основа на отрицателен тест за коронавирус.

Super Green Pass ще е необходим в части от страната, по-малко засегнати от вируса, за да посещавате представления, концерти, стадиони, нощни клубове, обществени събития и закрити барове и ресторанти. Предполага се, че по този начин властите ще защитят относително свободните от COVID-19 зони от бързото разпространение на следващата вълна от болестта, обхващаща Европа.

Основният Green Pass ще бъде достатъчен за ползване на обществен транспорт, работа в офиса и престой в хотели.

В Италия претърсиха домовете на агресивни антиваксъри

В Италия претърсиха домовете на агресивни антиваксъри

Те са призовавали за насилие срещу публични личности, подкрепящи Covid мерките

От 15 декември ваксинацията срещу COVID-19 ще стане задължителна за още няколко професии, по-специално за военни, полицаи и административния персонал в сектора на здравеопазването. За медицинския персонал третата бустерна доза от ваксината ще стане задължителна.