Италия е поискала европейски държави да изпратят противопожарни самолети, за да помогнат за овладяване на пожари, обхванали части от остров Сардиния, които са предизвикали евакуацията на стотици хора, информира "Ройтерс".

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо написа във "Фейсбук", че службата за гражданска защита на страната е отправила искането, като допълни, че е благодарен за вече изпратената помощ.

"Два (самолета) са на път от Франция, за което официално благодаря", отбеляза Ди Майо.

Пожари бушуваха в провинция Ористано в централната западна част на италианския остров, изгаряйки хиляди акра земя, убивайки животни и разрушавайки имущество.

Засега няма информации за жертви или сериозни наранявания, но италианската информационна агенция АНСА уточни, че 400 души са били евакуирани от домовете си вчера, след като подобен брой хора са напуснали през нощта.

Службата за гражданска защита уточни, че седем самолета Canadair, самолети-амфибии, използвани за събиране на вода, която да бъде хвърлена върху пожарите, са работили в района на Ористано.

"Днес пожарите засегнаха предимно южната част", посочиха от службата.

Горещите югозападни ветрове усложняват усилията.

Кристиан Солинас, президент на регион Сардиния, определи пожарите като "бедствие без прецедент".

Той отбеляза, че не е възможно да се определи пълният размер на щетите, но изтъкна, че ще поиска от премиера Марио Драги да отпусне средства от фонда за възстановяване за проекти за презалесяване.