Италианската брегова охрана спаси около 750 мигранти при две отделни операции край южното крайбрежие на страната, съобщава "Ройтерс".

Това се случи часове, след като най-малко петима души загинаха, а 33 изчезнаха в морето при опит да влязат в Италия от Тунис.

По данни на бреговата охрана около 295 души са били спасени от рибарска лодка, забелязана на 167 км от крайбрежието на източния регион Калабрия, а други около 450 са били спасени от друг риболовен кораб на 185 км източно от Сиракуза в южна Сицилия.

Италия спаси хиляди бедстващи мигранти

Италия спаси хиляди бедстващи мигранти

Бедствали с претоварени лодки край Калабрия

Три товарни кораба и патрулна лодка от граничната агенция на ЕС "Фронтекс" са се включили в спасителната операция.

Спасителните акции на мигранти в морето край Италия се оказаха в центъра на вниманието след корабокрушението на 26 февруари край бреговете на Калабрия, при което най-малко 88 души загинаха, а над 10 все още са в неизвестност.

Лодката е била забелязана преди да потъне, но полицейските кораби не са успели да я достигнат поради лошото време. Благотворителни организации и опозиционни политици питат защо вместо това не са били използвани корабите на бреговата охрана, които са по-добре оборудвани за открито море.

Италия затяга наказанията за трафик на мигранти

Италия затяга наказанията за трафик на мигранти

Предвижда се и мерки за улесняване на достъпа на бежанците до хуманитарни коридори към Европа