Италианската брегова охрана съобщи в понеделник, че е използвала хеликоптер, за да спаси 32-ма мигранти, сред които и едно дете, блокирани на пустинен остров в централното Средиземно море, съобщи "Ройтерс".

Прибирането на мигрантите от остров Лампионе, част от същия архипелаг като остров Лампедуза, се оказа невъзможно по море поради "особено неблагоприятни" морски и метеорологични условия, се казва в изявление на бреговата охрана.

Хеликоптерът откара мигрантите до Лампедуза, обичайното място за кацане на морски мигранти, които са тръгнали да пътуват от Тунис и Либия, при бурни ветрове.

7 мигранти загинаха от хипотермия край остров Лампедуза

7 мигранти загинаха от хипотермия край остров Лампедуза

Лодката е превозвала около 280 мигранти, предимно от Бангладеш и Египет.

Според агенция ANSA, спасените мигранти са от Камерун, Кот д'Ивоар, Гвинея и Мали.

По-рано в понеделник благотворителната организация Alarm Phone, която приема бедстващи лодки с мигранти, съобщи, че кораб с около 500 души на борда се нуждае от спасяване в международни води край Либия.

През февруари се случи смъртоносно корабокрушение, когато италианските полицейски лодки не успяха да заловят лодка с мигранти в бурно море близо до брега на южната част на Калабрия.

Повече от 90 души загинаха, а благотворителни организации и опозиционни политици се запитаха защо бреговата охрана, с плавателни съдове, по-добре оборудвани за открито море, не се намеси незабавно.

Над 2000 нелегални мигранти пристигнали в Италия за денонощие

Над 2000 нелегални мигранти пристигнали в Италия за денонощие

Предимно от страни в региона на Сахел в Западна Африка