Италия обяви днес връщането на някои ограничения във връзка с коронавируса в Сицилия, като за първи път такива мерки се възстановяват на регионално равнище от началото на лятото, информира "Франс прес".

От понеделник отново ще се изискват маски на открито, както и на закрито на острова, а вечерянията в ресторантите ще бъдат ограничени до групи от четирима след увеличаване на заразените с COVID-19.

"Току-що подписах нов указ, който прави Сицилия жълта зона", обяви здравният министър Роберто Сперанца.

COVID-19: Италия върви по стъпките на Франция

COVID-19: Италия върви по стъпките на Франция

Задължителна ваксинация за учителите

"Това е потвърждение, че вирусът все още не е победен", подчерта той, изтъквайки важността на ваксинационната кампания и лично поведение като социално дистанциране.

Сицилия ще бъде класифицирана като "жълта", второто най-ниско ниво в четиристепенна класификационна система, базирана на нивата на заразените с COVID-19 и приетите в болници.

В продължение на два месеца всички области на Италия бяха класифицирани като най-нискорисковото "бяло", но разпространението на силно заразния вариант "Делта" предизвика безпокойство.

В Италия от 6 август задължителен Covid сертификат в кина и ресторанти

В Италия от 6 август задължителен Covid сертификат в кина и ресторанти

Драги обвини десните политици, отричащи ваксините, че "призовават хората просто да умрат"

От началото на август Италия изисква доказателство за ваксинация, скорошно възстановяване от коронавируса или отрицателен тест за хора, които искат да вечерят на закрито или да влизат в музеи и спортни събития.

Така нареченият Зелен пропуск също ще стане задължителен за учителите и за влакове и самолети от 1 септември.

Още мерки обаче бяха счетени за необходими в Сицилия, където процентът на ваксинация е по-нисък от средния за страната и където тълпи се струпват през летния сезон.

Италия беше първата европейска страна, засегната от коронавируса и пострада тежко, като досега е регистрирала повече от 129 000 починали, което е най-високият брой в Европейския съюз.

Но ваксинационната ѝ кампания протича бързо, като почти 69 процента от населението на възраст над 12 години в момента е напълно ваксинирано.

Италия, Франция и Гърция със задължителна ваксинация за здравните работници, Британия не е сигурна

Италия, Франция и Гърция със задължителна ваксинация за здравните работници, Британия не е сигурна

Саудитска Арабия провежда широка политика "без ваксина, без работа" в публичния и частния сектор