Избелването на коралите на Големия бариерен риф през миналата година е било доста по-лошо от очакваното, въпреки че цялостното въздействие на най-новите събития предстои да бъде установено, пише "Гардиън".

Властите на австралийския щат Куинсланд посочват, че въздушни и подводни проучвания, направени през 2016 г., потвърждават ескалиращото въздействие в посока от север на юг.

Ръководителят на институцията, която отговаря за Големия бариерен риф, Ръсел Райхел заяви, че през последните две години рифът е претърпял значителни щети.

"Размерът на коралите, които загинаха от избелване през 2016 г., е по-висок в сравнение с първоначалните оценки и... се очаква да станем свидетели на допълнително понижаване на покритието на коралите до края на 2017 г.", уточнява Ръсел Райхел.

Проучванията са установили, че избелването е най-сериозно северно от Порт Дъглас. Там около 70 процента от плитководните корали са загинали, със значителна вариация между и в рамките на рифовете.

Вече е потвърдено, че около 29% от плитководните корали са загинали от избелването през 2016 г., в сравнение с предишните оценки от 22 процента, като най-голяма е смъртността в северните части на рифа.

Избелване е било установено също и в коралите извън дълбочините, които се изследват, но смъртността не може да бъде систематично оценена.

Констатирано е обаче силно възстановяване на юг при липса на избелване през същия период.

Властите прогнозират още загуби на корали тази година.

През последните няколко месеца избелването се е случило по подобен начин на миналата година, най-силно между Кейрнс и Таунсвил.