Руски пасажерски самолет "Сухой Суперджет 100" с 46 пътници на борда, включително бизнесмени и руски дипломати, е изчезнал от радарите по време на демонстрационен полет над Западна Ява в Индонезия.

Спасителни екипи в Индонезия съобщиха, че радио контактът е бил изгубен след като самолета е достигнал височина до 6000 фута ( 1.8 км). Военните в Индонезия съобщиха, че самолетът е паднал.

От транспортното министерство обявиха, че на борда на самолета е имало бизнесмени от страната и официални лица от руското посолство.

"Самолетът извърши първият си полет около средата на деня и се върна на летището, но след второто излитане самолетът изгуби контакт около Богор", каза Бамбанг Ирван, говорителят на транспортното министерство.

Олга Каякова, говорител на Руската Обединена авиационна корпорация каза за Ройтерс, че "Сухой Суперджет 100" е провеждал втори полет като част от демонстрационна програма в Индонезия.

"Първият полет бе проведен по нормален начин. След това са били извършени подготвителните процедури и самолетът е бил напълно подготвен за излитане", каза тя.

"Според предоставената информация от Индонезия контактът със самолета е бил прекъснат 20 минути след излитането му - в 14:35. Работят издирвателните екипи", допълни още тя.

Местна телевизия съобщи, че операциите ще започнат утре рано сутринта.

"Сухой Суперджет 100", с капацитет 68-103 места, е произведен в партньорство с „Бойнг" и италианската компания Finmeccanica.

Сухой планира да създаде 1000 суперджета, които основно ще бъдат предназначени за чуждия пазар, съобщи „Чикаго трибюн".