Товарният кораб, плаващ от Обединениете арабски емирства (ОАЕ) за Варна, изоставен преди четири дни в Аденския залив след удар от ракети, изстреляни от йеменските хуси, все още е в плаваемо състояние, въпреки че е поел вода, и може да бъде изтеглен до близката държава Джибути, казаха източници от индустрията в сряда, цитирани от Ройтерс.

Корабът беше ударен с ракети в неделя и изоставен от екипажа си, който беше спасен от друг търговски кораб. Макар и да е в състояние да плава, корабът има тежки щети и операторите му изпитват затруднения в решаването на съдбата му.

Плановете за изтеглянето му до Джибути се считат за най-добрия вариант в момента, тъй като това е най-близкото място, където могат да бъдат направени ремонтите или възстановяването. Въпреки че е асоцииран с рискове, това решение изглежда като най-подходящото, според специалистите от индустрията.

Регистрираната в Обединеното кралство компания собственик на кораба и базираният в Ливан корабен мениджър не можаха да бъдат намерени за допълнителен коментар в сряда. Корабите в района са прдупредени да избягват изоставения плавателен съд.

Службата за пристанищата и свободните зони на Джибути заяви на 19 февруари в изявление в социалната медия X, че нейната пристанищна администрация е завършила безопасното репатриране на 24-те членове на екипажа на Rubymar - 11 сирийци, шестима египтяни, трима индийски граждани и четирима филипинци.

"Корабът има на борда си 21 999 MT (метрични тона) тор IMDG клас 5.1, много опасен", каза пристанищната администрация на Джибути, добавяйки, че транспондерът на кораба е изключен и точните му координати са неизвестни.

Корабът, пътуващ за Варна, ударен от хусите, е потънал или е пострадал тежко

Корабът, пътуващ за Варна, ударен от хусите, е потънал или е пострадал тежко

Екипажът е евакуиран