Британският кораб "Рубимар" е сериозно повреден в резултат на нападение на хусите в Аденския залив, състоянието му не е известно, но екипажът е успял да се евакуира. Това съобщи Reuters с позоваване на компанията LSS-SAPU, която предоставя на "Рубимар" услуги за сигурност.

Отбелязва се, че корабът, който е регистриран във Великобритания и плава под флага на Белиз, е бил повреден поради ракетен обстрел от хусите. "Не сме сигурни (за състоянието на плавателния съд). В момента няма никой на борда. Собствениците и мениджърите обмислят варианти за изтегляне", каза говорител на компанията. LSS-SAPU добави, че корабът е "претърпял сериозни щети". Засега не се привежда информация за националността на екипажа, нито за вида на товара.

По-рано хусите обявиха ракетна атака срещу "Рубимар". Съответното изявление беше публикувано от представителя на "Ансар Аллах" Яхя Сария в канала им в Telegram. Според бунтовниците корабът е претърпял "сериозни щети" и е спрял напълно да се движи. Хусите признаха, че "Рубимар" може да потъне.

Телевизионният канал Sky News Arabia, позовавайки се на йеменски източници, съобщи, че корабът вече е потънал. Според Центъра за координация на морската търговия на Кралския флот инцидентът с "Рубимар", превозващ товар от Обединените арабски емирства за Варна, е съобщен на 35 морски мили южно от Ал-Муха (Мока) в Йемен.

Хусите се похвалиха със свален американски боен дрон

Хусите се похвалиха със свален американски боен дрон

MQ-9 бил свален с ракета, докато "изпълнявал враждебни мисии срещу Йемен"