Израел изостри обвиненията си за злоупотреби от страна на "Хамас" в най-голямата болница в ивицата Газа, заявявайки, че пленен войник е бил екзекутиран, а двама чуждестранни заложници са държани на мястото, което се превърна в център на шестседмичната израелска офанзива, съобщава "Ройтерс".

Болницата "Ал-Шифа", където бяха подслонени десетки хиляди палестински бежанци, започна евакуация на пациенти и персонал, след като миналата седмица израелските войски започнаха мисията си за унищожаване на укрития на "Хамас".

Отделно, Израел издирва около 240 души, отвлечени от палестинската групировка в Газа след нейното нападение на 7 октомври, което отприщи войната.

Сред тях беше 19-годишната наборничка от израелската армия Ноа Марчиано, чието тяло беше открито близо до "Ал-Шифа" миналата седмица. "Хамас" твърди, че тя е загинала при израелски въздушен удар и разпространи видеозапис, на който се вижда безжизненото ѝ тяло, по коено няма белези, а само рана на главата.

Кой ще управлява Газа в случай на поражение на "Хамас"?

Кой ще управлява Газа в случай на поражение на "Хамас"?

Световните и регионалните сили, заедно с ООН, нищят въпроса в Бахрейн на Диалога в Манама

Израелската армия посочва, че според съдебномедицинска експертиза при въздушния удар младата жена е получила наранявания, които не са животозастрашаващи.

"Според разузнавателна информация - солидна разузнавателна информация - Ноа е била отведена от терористи на "Хамас" в болница "Ал-Шифа". Там тя е била убита от терорист на "Хамас", заяви главният говорител на армията контраадмирал Даниел Хагари.

Той допълни, че въоръжени мъже от "Хамас" държат в лечебното заведение също един непалец и един тайландец, които са били сред чуждестранните работници, заловени при нападението на 7 октомври.

Хамас са прекратили преговорите за заложниците

Хамас са прекратили преговорите за заложниците

Решението е взето след израелската атака срещу болницата "Ал-Шифа"

"Хамас" не е коментирала твърденията на Хагари. По-рано палестинската ислямистка групировка, която управлява Газа, заяви, че е изпратила някои заложници в болници за лечение.

Вчера израелската армия публикуваха видеозапис, на който се вижда тунел с дължина 55 метра, за който се твърди, че е прокопан от палестинците на 10 метра под "Ал-Шифа".

Въпреки че признава, че има мрежа от тайни тунели, бункери и шахти за достъп в целия палестински анклав, дълга стотици километри, "Хамас" отрече тя да обхваща гражданска инфраструктура като болници.