Държавните служби в Израел са открили холера в резервоар в северната част на страната, което вероятно е резултат от разпространението на епидемията в съседна Сирия. Това съобщи Министерство на здравеопазването в петък, успокоявайки, че на този етап откриването на бактерията не представлява опасност за населението.

"В пробите, взети от Министерството на здравеопазването през последните няколко дни, пробата от резервоара Ярмуким в северната част на страната е положителна за холера", се казва в изявление на говорителя на ведомството, цитиран от "Ройтерс".

Произходът на бактерията вероятно е от Сирия, като се има предвид избухналата там епидемия от холера, се уточнява в изявлението.

Водата от засегнатия резервоар се използва за напояване.

Властите са предприели мерки за защита на водните източници на Израел и редовно наблюдават евентуалното замърсяване на водата, особено на север в граничните области.

По данни на Световната здравна организация първият случай на холера в Сирия е потвърден през август. Оттогава епидемията е обхванала цялата страна, а миналия месец се разпространи и в Ливан.

Холерата обикновено се разпространява чрез канализация, заразена вода или храна. Тя може да причини тежка диария и дехидратация, които могат да доведат до смърт, ако не се лекуват.