Израелските сили за сигурност са поставени в повишена готовност, след като въоръжен палестинец уби петима души в предградие на Тел Авив, последното от поредица от смъртоносни нападения, които предизвикаха опасения от нова ескалация преди свещения мюсюлмански месец Рамазан, предава Ройтерс.

Премиерът на Израел Нафтали Бенет каза, че страната е изправен пред "нова вълна от тероризъм" и свика заседание на кабинета по сигурността, а полицията засили присъствието си в израелските градове.

Стрелбата във вторник в Бней Брак, еврейски ултраортодоксален град, увеличи до 11 броя на хората, убити от араби в Израел през последната седмица.

Атаките идват след стрелба в неделя, при която бяха убити двама израелски полицаи в северния град Хадера.

Полицията съобщи, че нападателят е палестинец от Ябад, град в окупирания Западен бряг. Той беше застрелян от полицията по време на нападението.

Свидетели казаха, че той методично е минавал през жилищни квартали в Бней Брак, където е убил полицай, двама израелски цивилни и двама украински граждани, живеещи от отдавна в Израел.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди стрелбата в Бней Брак, за която никоя групировка не е поела отговорност, въпреки че жителите на Ябад свързват нападателя с партията "Фатах".

Израелските власти предупредиха за потенциален скок в нападенията в навечерието на свещения за мюсюлманите месец Рамазан през април, период, през който насилието се е увеличавало и в миналото.

Войната на Путин прекатурва масата в Близкия изток?

Войната на Путин прекатурва масата в Близкия изток?

Движението на частни самолети между Москва и Дубай се е засилило, а край бреговете на Емирствата бяха забелязани гигантски яхти, собственост на руснаци