Изтеглянето на американския президент Доналд Тръмп от Парижкото споразумение за климата ще повиши глобалните температури с близо половин градус по Целзий до 2100 г. Това става ясно от доклад, видял бял свят по време на провеждащите се под егидата на ООН преговори за климата в германския град Бон, съобщава "Франс прес".

Подчинената на Тръмп администрация: Човешката дейност е главен двигател на климатичните промени

Подчинената на Тръмп администрация: Човешката дейност е главен двигател на климатичните промени

Белият дом се опита да омаловажи значението на доклада

Ако всички страни, включително САЩ, спазват обещанията си за ограничаване на въглеродните емисии съгласно споразумението, под което се подписаха 196 страни, светът ще стане свидетел на глобално затопляне в размер на 2,8 градуса по Целзий над равнищата от прединдустриалната епоха, беше изчислила преди изследователска група.

Това не е достатъчно, за да се избегне климатична катастрофа, предупреждават учените.

Парижкото споразумение, което беше подписано през 2015 г., призовава за ограничаване на покачването на световната температура до "доста под" 2 градуса по Целзий, и дори 1,5 градуса, ако е възможно, за да се избегне бъдеще на екстремна суша, смъртоносни горещи вълни и супербури, които са по-разрушителни заради повишението на морското равнище.

Климатичните промени струват на САЩ милиарди долари загуби

Климатичните промени струват на САЩ милиарди долари загуби

Федералното правителство е изхарчило повече от 350 милиарда долара

Ала ако САЩ изоставят целите си за ограничаване на парниковите газове, които бяха поставени при предишната администрация на Барак Обама, термометърът в края на века ще се покачи дори още повече - до 3,2 градуса.

"Това до голяма степен се дължи на обстоятелството, че САЩ се отказват от целите си, поставени за 2030 година, както и дългосрочните цели до 2050 г.", се изтъква в изявлението на изследователската група.