Повече от една трета от домакинствата в канадската провинция Нова Скотия останаха без ток в понеделник, два дни след като мощната буря "Фиона" удари източното крайбрежие на страната, помитайки къщи в морето и причинявайки смъртта на един човек, предава Ройтерс.

"Фиона" беше една от най-силните бури, ударили Канада, и правителствени служители казаха, че може да отнеме месеци, преди пострадалата инфраструктура да бъде напълно възстановена. В Нова Скотия е изпратена армията, за да помогне в усилията за спасяване и почистване, като на други засегнати провинции, включително Нюфаундленд и Лабрадор и остров Принц Едуард, е предложена федерална помощ.

В понеделник министър-председателят Джъстин Трюдо изпрати контингент от комунални работници от столицата Отава в Нова Скотия, където близо 200 000 души, или около 38% от всички домакинства, са останали без електричество.

Липсата на електричество доведе до дълги опашки за зареждане пред малкото бензиностанции, които работеха, показват снимки в социалните медии. Освен това се наложи затварянето на много държавни училища и държавни служби в понеделник.

"Нашите екипи работиха през цялата нощ, отстраняваха щетите и извършваха ремонти", заявиха в "Туитър" от местната енергоснабдителна компания.

"Тази сутрин продължаваме да работим, за да включим отново светлините за всички, които все още са без ток", се добавя в публикацията

Порт-о-Баски в Нюфаундленд беше един от най-тежко засегнатите градове от бурята, а кметът Браян Бътън описа ситуацията "като пълна военна зона". Унищожени са над 20 къщи, а повече от 200 души се нуждаят от подслон. Цената на щетите "се изчислява на милиони (канадски долари) тук", каза Бътън пред Ройтерс в неделя.