Непалската армия е започнала работа по намаляване на повишаващите се води в езеро близо до Еверест. То се намира на почти 5000 метра височина, съобщава Би Би Си.

Учените смятат, че е жизнено важно частично да източат езерото Имджа, за да спре излизането на водата от бреговете, което има потенциално опустошителни последствия.

Имджа е едно от хилядите езера в Хималаите, формирани от топенето на ледниците. Земетресението миналата година обаче допълнителното го дестабилизира.

Армията заяви, че това е най-високият по рода си дренажен проект. Надморската височина, на която се извършва работата, създава логистични предизвикателства за армията.

Повишаващите се температури ускоряват топенето на ледниците и бързо пълнят такива езера. Това представлява заплаха за общностите и инфраструктурата, които са разположени по протежението надолу.

С финансиране от ООН, служители на непалската армия и селяни ще работят за намаляването на нивото на езерото Имджа с три метра в следващите няколко месеца. Метеорологичните условия са тежки и работниците са изправени пред допълнителен риск от височинна болест.

Представител на непалската армия съобщи, че около 40 военни работят заедно с шерпите и представители на други високопланински общности.

Планът е да се построи излаз чрез отклоняващ канал и постепенно да се освободи вода в продължение на 45 дни.

Военният каза, че могат да работят само по 2-3 часа на ден, тъй като през по-голямата част от времето вали сняг и е много студено. В допълнение има мъгла и вятър.