Извънредно положение е обявено в йеменската столица Сана, след избухването на холера. Десетки са заганилати до момента съобщава Би Би Си.

Болниците в града, контролирани от бунтовниците на Хути, са претъпкани с пациенти с холера. Червеният кръст съобщава, че броят на случаи в страната се е утроил за една седмица до повече от 8500.

Йемен е опустошен от глад и гражданска война, което улеснява още повече бързото разпространение на болестта. Две трети от населението няма достъп до безопасна питейна вода, според ООН.

Доминик Стиллхарт, оперативен директор на Международния комитет на Червения кръст, коментира на пресконференция в Сана, че от 27 април до 13 май са установени 115 смъртни случая от холера в национален мащаб. "Сега сме изправени пред сериозно избухване", каза той.

Сана е най-силно засегната, следвана от провинция Аманат ал-Сема, съобщава Световната здравна организация (СЗО). Холерата е болест, пренасяна от водата, най-вече чрез замърсена вода и храна.

Симптомите включват остра диария и повръщане, ако не се лекува бързо и навреме,летален карй може да настъпи в рамките на часове.

Това е второто избухване на холера в Йемен за една година. СЗО заяви миналата седмица, че по-малко от 45% от здравните заведения в Йемен са напълно функциониращи.

Почти 300 болници и клиники са повредени или унищожени в битки между силите, лоялни на президента Абдрабху Мансур Хади, който е подкрепен от многонационална коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, и тези, които се съюзяват с бунтовното движение Хути.

От ескалирането на военните действия през март 2015 г., до момента. повече от 8 хиляди души предимно цивилни са загинали и около 44 500 са ранените, съобщава ООН.

18,8 милиона души се нужда от хуманитарна помощ , заради гражданската война в страната.