Един от подаръците, които началникът на полската полиция получил по време на работно посещение в Украйна, се взриви, се казва в официално съобщение на МВР. Съобщението беше публикувано след многочасови слухове за причината за експлозията в Главното управление на полицията (ГУП), при която беше ранен ръководителят й генерал Ярослав Шимчик, пише полският всекидневник "Газета Виборча".

От четвъртък сутринта в медиите се разпространяват слухове за експлозия, избухнала в сградата на щабквартирата на полската полиция. В сряда вечерта пред сградата се появиха експерти по експлозиви, а неофициално бе съобщено, че е ранен шефът на Националната полиция генерал Ярослав Шимчик.

След 14.30 часа бе разпространено официалното съобщение от МВР. Според ведомството експлозията е избухнала в сряда в 7.50 ч. сутринта в помещение, съседно на офиса на полицейския комендант.

Както се оказва, един от подаръците, които комендантът е получил по време на работно посещение в Украйна на 11-12 декември, се е взривил. В Украйна той се срещна с ръководството на украинската полиция и Спешна помощ.

"В резултат на експлозията комендантът получи леки наранявания и от вчера е в болницата. Цивилен служител на Главното полицейско управление също получи леки наранявания, които не наложиха хоспитализация. Полската страна се обърна към украинската страна с молба изискване за предоставяне на съответните обяснения. Със случая от самото начало се занимават прокуратурата и съответните служби", се казва в съобщението.

В доклада обаче не се посочва за какъв "подарък" става дума и какви наранявания е получил генерал Шимчик. По предварителни данни на вестника виновен за взрива е гранатомет, който неочаквано е гръмнал, когато полицаи са си играли с него на закрито.

Междувременно полският портал "Онет" съобщава (според информация от негови неофициални източници в службите), че главният комендант сам е стрелял с гранатомета, без да очаква оръжието да бъде заредено. Главната дирекция все още не е коментирала тези съобщения.

Както става ясно, генерал Шимчик е откаран в болницата на МВР. Вследствие на взрива той е загубил слуха си. В първите часове от наблюдението на коменданта заведението беше затворено за нови пациенти по указание на държавните органи.

Не е известно кой е вторият пострадал при инцидента. Според министерството мъжът е с наранявания, "неналагащи хоспитализация".

Първата новина за инцидента беше съобщена от радио ZET, което попита прессекретаря на полската полиция Мариуш Чиарка за инцидента. "Знаем със сигурност, че таванът се е срутил в охранителните помещения на ГУП. Комисията трябва да провери състоянието му. Все още не мога да стигна дотам", каза той в ефир. Помолен от "Газета Виборча" за подробности, той само добави, че инцидентът се е случил на "секретно място", така че не може да предостави повече подробности.

Това предизвика вълна от слухове. След като се появиха информации, че за експлозията е виновен гранатомет, в интернет започнаха да се носят слухове - например, че по коменданта е било стреляно отвън или че оръжието е избухнало в ръцете му. Версиите, изнесени в отделни медии, се различават, което се свързва с различни версии на свидетели на инцидента.

Вестникът е успял да разговаря с човек, близък до обкръжението на ГУП, който потвърди, че различни слухове се носят и сред полицията. Например е било чуто, че на всички полски коменданти е наредено да пускат плътно завесите на прозорците на офисите си. Хаосът се усложнява от факта, че след експлозията в близост до сградата се появи линейка във връзка с падането на работник от строително скеле. Това потвърди Пьотр Овчарски, говорител на столичната Бърза помощ, като обаче добави, че няма информация това да има нещо общо с експлозията. Предполага се обаче, че работникът е паднал от скелето заради взривната вълна, причинена от инцидента.