Това е деликатен момент за Иран. Президентът Раиси е вторият най-важен човек в Иран след върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Това коментира Алистър Бънкъл, кореспондент за Близкия изток на телевизия "Скай".

Ако смъртта му бъде потвърдена, тя ще има далечни последици.

В непосредствен план неговият вицепрезидент Мохамед Мохбер ще поеме управлението и в рамките на 50 дни ще бъдат проведени избори.

След години на антиправителствени демонстрации, последвали смъртта на Махса Амини през 2022 г., това може би е моментът протестното движение да се възроди отново.

Освен това и в Иран има много дисидентски групи, включително разклонение на "Ислямска държава" - дали те ще се опитат да се възползват от тази ситуация.

Би Би Си: Какво означава "твърдо кацане" в авиацията?

Би Би Си: Какво означава "твърдо кацане" в авиацията?

Терминът се използва основно от руските медии

Раиси не беше универсално популярен в Иран. Той стана президент през 2021 г. едва на втория тур и при избирателна активност само от 41%, най-ниската от революцията през 1979 г. насам.

Наследникът на Раиси най-вероятно ще бъде избраният кандидат на върховния лидер и със сигурност друг ултраконсервативен хардлайнер.

В по-дългосрочен план смъртта на Раиси би имала последствия за върховния лидер. Той беше смятан за един от двамата основни кандидати за наследник на аятолах Али Хаменей след смъртта му, като другият беше синът на Хаменей - Мохтаба.

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент
Обновена

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент

Животът на Ебрахим Раиси и иранския външен министър е "в опасност"

Предизвикателството, пред което са изправени екипите за търсене и спасяване, е огромно, при силна мъгла, дъжд и в тъмнина. Надеждата избледнява.

За религиозните и консервативните иранци смъртта на Раиси ще бъде повод за скръб; а за мнозина обаче това е кончината на човек, който има кръв по ръцете си