Здравните власти в Канада спират имунизациите с ваксината срещу COVID-19 на британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca на хора под 55 години и искат нов анализ на ползите и рисковете от ваксината по възраст и пол, информира "Ройтерс".

Стъпката е предприета след информациите от Европа за редки, но сериозни случаи на кръвни съсиреци, кървене и в някои случаи - смърт след ваксинация, предимно при млади жени.

 Германия съобщава за още случаи на съсиреци след ваксинация с AstraZeneca

Германия съобщава за още случаи на съсиреци след ваксинация с AstraZeneca

Седем души са починали, с първи дози са ваксинирани 2,27 млн. германци

В Канада, където са поставени около 307 000 дози на AstraZeneca, не са регистрирани подобни случаи. Националният консултативен съвет по имунизация посочи, че от известните към момента данни, има съществена неяснота за ползите от ваксината на AstraZeneca при хора под 55 години.

До момента 40 процента от хората, които са получили кръвни съсиреци, са починали, но този процент може да намалее, когато бъдат индентифицирани и лекувани повече подобни случаи.

Швеция подновява ваксинацията с AstraZeneca, но само за над 65-годишни

Швеция подновява ваксинацията с AstraZeneca, но само за над 65-годишни

"Ваксината е от голяма полза за възрастните хора"

По-възрастните хора са изложени на по-голям риск от хоспитализация и смърт от  COVID-19, а усложненията от ваксината в тази възрастова група изглежда са по-редки, затова тя може да бъде предлагана с "информирано съгласие", обяви Националният консултативен съвет.

Организацията Health Canada уточни, че ще добави нови условия и изисквания за издаване на разрешения за използване на ваксини, включително "изискване към производителите да предоставят подробна оценка за ползите и рисковете от ваксината по пол и възраст в канадски контекст". Health Canada вече е поискала такава информация от AstraZeneca.

Дания няма да прилага ваксината на AstraZeneca още 3 седмици

Дания няма да прилага ваксината на AstraZeneca още 3 седмици

Решението е на Датската агенция по лекарствата, която продължава проверката