В кръвта на Франческо Скетино, капитан на потъналия италиански лайнер „Коста Конкордия", не са открити наркотични вещества. Новината съобщи адвокатът му Бруно Лепорати, позовавайки се на резултатите от направената токсикологична експертиза.

По-рано се появиха информации, че Франческо Скетино е бил дрогиран по време на злополучната нощ.

Припомняме, на 13 януари "Коста Конкордия" се сблъска с подводните скали близо до остров Джилио и частично потъна. По последни данни 20 човека все още са в неизвестност.

По-рано италианското правителство обяви извънредно положение в района на катастрофата заради опасността от екологична катастрофа, в случай че намиращото се в цистерните на лайнера гориво бъде изпуснато във водите на Тиренско море.

При инцидента корабът е бил зареден с 2400 тона гориво. Това заплашва с унищожение екосистемата в района на инцидента, който е морски резерват.

Според експерти, изтеглянето на горивото може да отнеме до 28 дни. Ако обаче корабът потъни по-дълбоко операцията може да се окаже невъзможна.

Скетино твърди, че не е избягал от кораба преди евакуацията на пътниците. Той се подхлъзнал и случайно се озовал в спасителна лодка и затова не е могъл да координира продължаващата евакуация на близо 4000 пасажери.

Прокуратурата обаче не смята така. Обвиненията срещу капитана са тежки -непредумишлено убийство, причиняване на авария, напускане на кораба преди приключването на евакуацията.

Скетино може да получи до 15 години затвор. В момента той е под домашен арест.