Китай одобри за условна употреба първата си ваксина срещу новия коронавирус (COVID-19), разработена от китайската държавна фармацевтична компания Sinopharm.

Одобрението, обявено от Съвместния механизъм за превенция и контрол на Държавния съвет, дойде ден след като Sinopharm заяви, че нейната ваксина е показала 79,3% ефективност в предварителните данни от последния етап на клинични изпитвания.

Китайската Sinopharm обяви 79,34% ефективност на ваксината си срещу COVID-19

Китайската Sinopharm обяви 79,34% ефективност на ваксината си срещу COVID-19

Доста по-нисък процент от американските ѝ конкуренти Pfizer и Moderna

Китай си поставя за цел да ваксинира най-малко 50 млн. души преди началото на големия тамошен празник Лунна нова година, в средата на февруари, за да предотврати разпространението на вируса, тъй като се очаква стотици милиони хора да пътуват до родните си места за празниците.

Ваксината на Sinopharm е пасивна ваксина с две дози. Освен Sinopharm, още три китайски компании - Anhui Zhifei Longcom, CanSino и Sinovac, имат ваксини в последния етап на клиничните изпитвания.

Чен Шифей, заместник-директор на Китайската национална администрация за медицински продукти, заяви на пресконференция, че агенцията призовава Sinopharm да продължи да наблюдава трайността и ефектите на ваксината.

Степента на ефикасност на ваксините на Sinopharm изостава от тази, отчетена от американските фармацевтични компании Pfizer (95 процента) и Moderna (94 процента). Въпреки това, за разлика от американските ваксини, които трябва да се съхраняват при температури до минус 70 градуса по Целзий, китайската ваксина може да се съхранява при нормална температура в хладилник.

Китай обеща да предостави ваксината си на разположение на други развиващи се страни.

Хиляди хора в цялата страна, включително военни и държавни служители, започнаха да получават ваксини срещу коронавируса преди месеци чрез одобрения за спешна употреба.