Китайски учени твърдят, че вирусът COVID-19 е мутирал генетично до два варианта: S-cov & L-cov. Те смятат, че L-cov е по-опасен, като се отличава с по-висока възможност за предаване и нанася повече вреда на дихателната система на човека, съобщава "Глобал таймс".

55% от китайските МСП не са възобновили производството си, докато някои от останалите 45%, които отново работят, трудно се връщат към нормалния си капацитет, коментира Син Губин, заместник-министър на Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай.

Китайските предприятия са предоставили 65 000 комплекта медицинско оборудване на провинция Хубей от 3 март, включително вентилатори и анализатори на кръв.

Повечето пациенти с COVID-19 са заразени или от тип L-coc или S-cov, но за един пациент от САЩ, който е пътувал до Ухан, е установено, че е заразен и с двата.

250 000 защитни облекла са изпратени в епидемичния епицентър Хубей за ден, което надвишава търсенето. Китай ще увеличи доставките за други части на страната и ще насърчи износа на защитно облекло на фона на коронавируса.

Дългият инкубационен период не е установен или докладван в Ухан или в други страни. Средният инкубационен период е 5-7 дни, по-дълъгият е 14 дни, но няма данни, показващи по-дълга инкубация, обяснява Дю Бин, директор на Медицинското отделение за лечение, болница на Peking Union Medical College.

Според ново изследване на китайски учени: Разминаването между вируса на SARS и COVID-19 е по-голямо, отколкото се смяташе досега; Заради превенция, е намалена интезивността на по-разпространеният L-cov на COVID-19 в ранен стадий на огнището на Ухан. Еволюционно "по-старите" и по-малко агресивните случаи на S-cov инфекции са се увеличили.

Първи смъртен случай от коронавирус в арабския свят

Първи смъртен случай от коронавирус в арабския свят

Десетки хиляди хора по света са носители на новия вирус

Изследването е направено от учени в Пекинския университет в Пекин, Шанхайския университет и Китайската академия на науките.

В своето проучване на гени в 103 проби от коронавирус, който носи името SARS-CoV-2 и причинява заболяване, наречено COVID-19, те разкриват, че са открили две отделни версии, които са кръстили L и S.

Те твърдят, че около 70% от пациентите са хванали L щам, който е по-агресивен и по-бързо разпространяващ се от S. Но L е станал по-рядък, докато S е станал по-често срещан.

S е по-малко агресивен, но се смята, че е първият щам на вируса и продължава да заразява нови пациенти.

Това може да е така, защото заболяването, което причинява, е по-малко тежко, което означава, че хората го носят по-дълго, преди да завършат в болница, което увеличава риска от предаването му.

В доклада учените, водени от проф. Джиан Лу и д-р Джи Куй, коментират: "Като се има предвид, че тип L е по-разпространен в ранните етапи на епидемията в Ухан, честотата на типа L намалява след началото на януари 2020 г. Човешката намеса може да окаже по-тежък натиск върху L тип, който може да бъде по-агресивен и да се разпространи по-бързо."

"От друга страна, типът S, който е еволюционно по-стар и по-малко агресивен, може да се увеличи с относителна честота поради относително по-слаб селективен натиск ."

Обяснението на учените предполага, че тъй като в началото на огнището щамът L заразява хората толкова сериозно, че тези, които го хващат, бързо са диагностицирани и изолирани, което означава, че има по-малка възможност за широко разпространение.

Смята се, че тази "човешка намеса" е хоспитализация на хора с вируса и блокиране на райони, където той се разпространява бързо. Ако хората с определен щам на вируса са приети в болница по-бързо от тези с друг щам, това ограничава броя на други хора, които щамът може да зарази.

Вирусът трябва да разболее хората достатъчно, че да го разпространяват например чрез кашлица или кихане, но не да са толкова болни, че да са приковани към легло или да загинат.

Ако вирусът е възпрепятстван да зарази много хора, този щам може да умре и еволюцията - чрез оцеляване на най-силните - ще позволи на друг щам, който може да зарази повече хора, да стане доминиращ.

S щамът може да спечели, тъй като причинява по-леки симптоми, така че отнемат повече време, пациент за да осъзнае, че е болен, увеличавайки риска от предаването му.

Професор Джиан и д-р Джи допълват: "Тези открития силно подкрепят спешната необходимост от по-нататъшни незабавни, всеобхватни проучвания, които комбинират геномни данни, епидемиологични данни и диаграми на клиничните симптоми на пациенти с коронавирусна болест 2019 (COVID-19)".

Проучването е публикувано в научното списание National Science Review.

До 20 април ЕЦБ спира пътуванията на служители заради коронавируса

До 20 април ЕЦБ спира пътуванията на служители заради коронавируса

Посещения и конференции в централата във Франкфурт са прекратени за същия период