Жените е по-вероятно от мъжете да бъдат засегнати от климатичните промени, показва нови проучвания.

Данни на ООН сочат, че 80% от хората, разселени от климатичните промени, са жени.

Типично женски роли като грижата за деца и безпомощни хора и доставчици на храна и гориво ги правят по-уязвими при наводнение и суша.

Предвиждат с климатичните промени и увеличаване на миграцията в Европа до 2100

Предвиждат с климатичните промени и увеличаване на миграцията в Европа до 2100

Броят на бежанците, които годишно пристигат в Европа, може да нарасне до 1 милион души, смята университета "Колумбия" в Ню Йорк

Парижкото споразумение за климата през 2015 г. предвижда специална разпоредба за овластяване на жените, признавайки, че те са несъразмерно засегнати.

В Централна Африка, където до 90 процента от езерото Чад е изчезнало, номадски и туземни групи са особено изложени на опасност. Докато бреговете на езерото се отдалечават, жените трябва да ходят много повече, за да събират вода.

"В сухия сезон мъжете отиват в градовете... оставяйки жените да се грижат за общността", обяснява Хинду Умару Ибрахим, който е координатор на Асоциацията на туземните жени и народ на Чад.

Папата смъмри отрицателите на климатичните промени

Папата смъмри отрицателите на климатичните промени

Трябва да се избягва изпадането в четири погрешни нагласи

След като сухите сезони стават по-дълги, жените работят по-усилено, за да изхранват и да се грижат за семействата си без подкрепа. "Те стават по-уязвими... това е много тежка работа", допълва Ибрахим.

Не само жените в селските райони са засегнати. В световен мащаб жените е по-вероятно да са бедни и да имат по-малка социално-икономическа власт в сравнение с мъжете. Това затруднява възстановяването от бедствия, които засягат инфраструктурата, работните места и жилищното настаняване.