Повече от 100 млн. изключително бедни хора в Африка са застрашени от ускоряването на климатичните промени, които също така могат да разтопят малкото ледници на континента в рамките на две десетилетия. Това предупреждава доклад на ООН, предаде "Франс прес".

В доклад преди срещата на високо равнище за климата COP26 в Глазгоу, ООН подчерта "непропорционалната уязвимост" на Африка през миналата година от продоволствената несигурност, бедността и преместването на населението.

Климатичните промени ще влошат деградацията на ресурсите

Климатичните промени ще влошат деградацията на ресурсите

30 страни са "гореща точка"

"Изчислено е, че до 2030 г. до 118 млн. изключително бедни хора ще бъдат изложени на суша, наводнения и екстремни горещини в Африка, ако не бъдат предприети адекватни мерки за реагиране", предупреди Хосефа Леонел Корея Сако, комисар по селската икономика и земеделието към Комисията на Африканския съюз.

Изключително бедните хора са онези, които живеят с по-малко от 1,90 долара на ден според доклада, координиран със Световната метеорологична организация (СМО).

"В Субсахарска Африка климатичните промени би могли допълнително да намалят брутния вътрешен продукт с до три процента до 2050 г.", отбеляза Сако в предговора на доклада.

"Не само физическите условия се влошават, но и броят на засегнатите хора се увеличава", подчерта тя.

САЩ обещават да удвоят помощта за развиващите се страни относно климатичните промени

САЩ обещават да удвоят помощта за развиващите се страни относно климатичните промени

Така предоставяната от САЩ сума би била 11,4 млрд. долара годишно

Генералният секретар на СМО Петери Таалас посочи, че миналата година в Африка температурите са продължили да се повишават, "ускорявайки покачването на морското равнище", както и екстремни метеорологични явления като наводнения, свлачища и суши, всички индикатори на климатичните промени.

"Бързото свиване на последните оставащи ледници в Източна Африка, които се очаква да се стопят изцяло в близко бъдеще, сигнализира за заплахата от предстояща и необратима промяна в системата на Земята", изтъкна Таалас.

Миналата година земната маса и водите на Африка са се затоплили по-бързо от средното за света, се посочва в доклада.

30-годишната тенденция на затопляне в периода 1991-2020 г. беше над тази от периода 1961-1990 г. във всички региони на Африка и "значително по-висока" в сравнение с тенденцията за 1931-1960 г.

COVID-19 пандемията не е забавила напредването на климатичните промени

COVID-19 пандемията не е забавила напредването на климатичните промени

Между януари и юли глобалните CO2 емисии са се възстановили от времената преди пандемията

Темпът на покачване на морското равнище по тропическите брегове и южния Атлантически океан, както и по протежение на Индийския океан, е по-висок от средния за света.

Макар и твърде малки, за да служат като значителни запаси от вода, африканските ледници имат висока туристическа и научна стойност и въпреки това се свиват с темпове, по-високи от средните за света.

"Ако това продължи, това ще доведе до пълно обезледяване до 2040-те години", се предупреждава в доклада и се допълва: "Очаква се планината Кения да бъде обезледена десетилетие по-рано, което ще я направи една от първите цели планински вериги, които губят ледници заради предизвиканите от човека промени в климата."

Другите ледници в Африка са в планините Руензори в Уганда и планината Килиманджаро в Танзания.

За да се избегнат още по-високи разходи за помощ при бедствия, СМО призова африканските страни да инвестират в "хидрометеорологична инфраструктура и системи за ранно предупреждение, за да се подготвят за ескалиране на опасни събития с високо въздействие".

Докладът подкрепи разширяването на достъпа до системи за ранно предупреждение и до информация за цените на храните и времето, включително с прости текстови или гласови съобщения, информиращи фермерите кога да засаждат, напояват или наторяват.

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Природозащитници обаче са скептични