Президентът на САЩ Джо Байдън обеща пред Общото събрание на ООН, че ще работи с Конгреса за удвояване на средствата до 2024 г. за подпомагане на развиващите се страни да се справят с климатичните промени до 11,4 млрд. долара годишно, което би помогнало за постигане на глобална цел, поставена преди повече от десетилетие за мобилизиране на 100 млрд. долара годишно за подкрепа на климатичните действия в уязвимите страни, информира "Ройтерс".

"През април обявих, че САЩ ще удвоят публичното ни международно финансиране, за да помогнем на развиващите се страни да се справят с климатичната криза. Днес за мен е чест да обявя, че ще работим с Конгреса за удвояване на финансирането отново, включително за усилията за адаптация, да направим САЩ лидер в публичното финансиране за климата", обеща той пред световните лидери.

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Страните от Г-7 обещаха да дават 100 млрд. долара годишно за действия срещу климатичните промени

Природозащитници обаче са скептични

Обявлението на Байдън идва след по-малко от шест седмици преди началото на срещата на ООН за климата в шотландския град Глазгоу.

Домакинът на срещата, британският премиер Борис Джонсън, заяви пред Общото събрание на ООН, че целта за финансиране на климата е ключова за изграждането на доверие между развиващите се и развитите държави преди новите преговори, тъй като развитите страни не са успели да мобилизират обещанието в размер на 100 млрд. долара годишно към първоначалната целева 2020 година.

В доклад, публикуван миналата седмица - преди обявлението на Байдън - от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), се посочва, че богатите страни вероятно са пропуснали целта да предоставят 100 млрд. долара миналата година за подпомагане на развиващите се страни да се справят с климатичните промени след увеличаване на финансирането с по-малко от 2% през 2019 г.

Щетите от бедствията в резултат на климатичните промени са за над $100 млрд. през 2018 г.

Щетите от бедствията в резултат на климатичните промени са за над $100 млрд. през 2018 г.

Тази година е на път да се превърне в четвъртата най-гореща в историята