Силите за сигурност във Ватикана за кратко бяха приведени в повишена готовност и беше произведен изстрел, след като кола премина през полицейски кордон близо до площад Свети Петър, според съобщения в медиите.

39-годишният шофьор не е спрял на контролно-пропускателен пункт близо до площад "Свети Петър" рано в неделя, което е довело до кратко полицейско преследване, по време на което служител стреля по гумите на нарушителя, съобщават италианските медии. След като колата спряла, полицията е арестувала шофьора, като при това е използвала електрошок. Не се съобщава за постарадли хора или служители на реда.

Вестник Corriere della Serra съобщи, че преследването е станало в район, пълен с туристи, дошли да присъстват на обедната молитва на папата "Ангел Господен", която се извършва всяка неделя по обяд.

Според римския вестник Il Messaggero във Ватикана за кратко е била задействана тревога за терористино нападение.

Папската швейцарска гвардия, въоръжените сили на Ватикана, отговорни за защитата на папата и територията на града-държава, временно затвориха портата за достъп до Ватикана по време на стрелбата, се казва в съобщението.