Китай може да се сблъска с повече от 630 000 заразени с COVID-19 на ден, ако се откаже от политиките си за нулева толерантност, като премахне ограниченията за пътуване. Това е установило проучване на математици от Пекинския университет, информира "Ройтерс".

В доклада, публикуван от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията, математиците настояха, че Китай не може да си позволи да премахне ограниченията за пътуване без по-ефективни ваксинации или специфични терапевтични средства.

Китай се мъчи да се справи с най-голямото си огнище на Делта варианта

Китай се мъчи да се справи с най-голямото си огнище на Делта варианта

Повечето от новите случаи са в североизточния град Далян

Използвайки данни за август от САЩ, Великобритания, Испания, Франция и Израел, математиците са оценили потенциалните резултати, ако Китай възприеме същата тактика за контрол на пандемията като тези страни.

Ежедневният брой на новозаразените в Китай ще достигне най-малко 637 155 души, ако страната приеме пандемичната стратегия на САЩ, се изтъква в доклада.

А дневният брой на заразените ще достигне 275 793 души, ако Китай възприеме същия подход като Великобритания, и 454 198 души, ако имитира Франция.

Твърд локдаун за 4-милионен град в Китай заради COVID-19

Твърд локдаун за 4-милионен град в Китай заради COVID-19

В града са установени само шестима заразени

"Нашите констатации повдигнаха ясно предупреждение, че за момента не сме готови да приемем "открити" стратегии, основани единствено на хипотезата за стаден имунитет, предизвикан от ваксинация, застъпвана от някои западни страни", посочват математиците.

Те предупредиха, че техните оценки се основавали на базови аритметични изчисления и че били необходими по-сложни модели за изследване на еволюцията на пандемията, ако ограниченията за пътуване бъдат премахнати.

Китай поддържа политика на нулева толерантност към COVID-19, заявявайки, че важността на ограничаването на местните случаи, когато бъдат открити, превъзхожда смущенията, причинени от усилията за проследяване, изолиране и лечение на заразените.

Китай ваксинира над 84 млн. деца срещу Covid

Китай ваксинира над 84 млн. деца срещу Covid

Близо 50 милиона вече са получили и бустерна доза

Китай съобщи за 23 новозаразени с коронавируса за 27 ноември, което е по-малко от 25 заразени завчера.

Световната здравна организация (СЗО) определи в петък нов вариант на COVID-19, открит в Южна Африка, който е с голям брой мутации, като "обезпокояващ", което накара някои страни да наложат ограничения за пътуване.

"Оценките показаха реалната възможност за колосална епидемия, която почти сигурно ще предизвика непосилна тежест за медицинската система", се изтъква в доклада на математиците от Пекинския университет.

Китай скоро няма да се откаже от политиката на нулева толерантност към COVID

Китай скоро няма да се откаже от политиката на нулева толерантност към COVID

Това им позволява бързо потушаване на местни огнища, докато в други страни вирусът продължава да нараства