Китай няма да се откаже от политиката си на нулева толерантност към местните случаи на COVID-19 скоро, коментират експерти, тъй като политиката позволи бързо потушаване на местните огнища,докато в други страни вирусът продължава да нараства, съобщава "Ройтерс".

За да спре местните случаи да се превърнат в по-широки огнища, Китай разработи и непрекъснато усъвършенства своя арсенал за борба с COVID - включително масови тестове, целеви блокирания и ограничения за пътуване - дори когато тези анти-COVID мерки понякога нарушават местните икономики.

"Политиката в Китай ще остане за дълго време", каза за държавни медии Жонг Наншан, експерт по респираторни заболявания, който помогна за формулирането на китайската стратегия за COVID в началото на 2020 г.

"Колко дълго ще продължи зависи от ситуацията с вирусния контрол в световен мащаб." 

При голямо огнище през юли-август Китай преброи общо над 1200 локални симптоматични инфекции. При последното избухване, най-вече в Северен Китай, между 17 октомври и 1 ноември са съобщени около 538 местни случая.

Въпреки по-ниския брой случаи, географското разпространение на инфекциите постави ограничения върху секторите за отдих и туризъм в Китай.

От 23 октомври на туристическите агенции не е разрешено да организират туризъм между определени провинции, като подобни ограничения засягат пътуванията до почти една трета от 31-те региона на континента, включително Пекин.

Много градове с инфекции също затвориха закрити развлекателни и културни места. Поредица от маратони, театрални представления и концерти бяха отложени или отменени.

Китай също така изисква седмици карантина за повечето пътници, пристигащи от чужбина.

Китай е ваксинирал напълно над 1 милиард души

Китай е ваксинирал напълно над 1 милиард души

2.26 милиарда дози ваксина са поставени

За разлика от тях, някои азиатско-тихоокеански страни започват да се отварят избирателно за напълно ваксинирани международни пътници, тъй като се стремят да осигурят по-нормална основа за своите икономики и общества.

Успешното ограничаване на клъстерите и популярната подкрепа за ограничаване на международните пътувания правят изключително вероятно Китай да се придържа към своята нулева толерантност към вътрешни случаи поне още една година, коментира анализаторът от Gavekal Dragonomics Ернан Цуи.

"Длъжностните лица вярват, че отказът от подхода на нулева толерантност просто ще замени един набор от проблеми с друг".

Експертът по респираторни заболявания Жонг каза пред държавната медия CGTN, че настоящата смъртност от болестта от 2% в световен мащаб няма да бъде допусната в Китай.

"Нулевата толерантност наистина струва много, но оставянето на разпространението на вируса струва повече", каза Жонг.

Някои страни разхлабиха ограниченията, като същевременно отчитаха някои малки клъстери, което доведе до нова серия от инфекции, които оттогава ги принудиха да се върнат отново към мерки, каза Жонг.

Такова движение назад и напред в политиката струва повече и има по-голямо въздействие върху обществеността, предупреди той.

Разходите за лечение на пациенти с COVID - средно 20 000 юана всеки и понякога над 1 милион юана за тези в критично състояние - възлизат на 2,8 милиарда юана (438 милиона долара) към края на юни, всички платени от правителството, съобщи държавната телевизия през август.

Китай за доклада на САЩ за произхода на COVID-19: Ненаучен и недостоверен

Китай за доклада на САЩ за произхода на COVID-19: Ненаучен и недостоверен

Пекин отхвърля хипотезата за теч от лаборатория