Китай определи като "ненаучен" и "недостоверен" разсекретен доклад на американското разузнаване, съгласно който е правдоподобно пандемията от COVID-19 да е възникнала в лаборатория, съобщава "Ройтерс".

На брифинг в събота от разузнаването на САЩ обявиха, че естественият произход и изтичането от лаборатория са правдоподобни хипотези относно това как SARS-CoV-2 - вирусът, отговорен за COVID-19, за първи път е заразил хората. Според доклада обаче истината може никога да не бъде установена със сигурност.

В отговор от китайското министерство на външните работи обаче заявиха, че "лъжата, повторена хиляди пъти, си остава лъжа" и обвиниха американските разузнавателни служби, че си служат с измами и заблуди.

Китай тества десетки хиляди кръвни проби от Ухан в търсене на произхода на COVID-19

Китай тества десетки хиляди кръвни проби от Ухан в търсене на произхода на COVID-19

Вниманието е насочено към ключовите месеци октомври и ноември 2019 г.

"Установяването на произхода на новия коронавирус е сериозен и сложен въпрос, който трябва и може да бъде изследван само чрез сътрудничеството на световни учени", подчертаха от външното министерство на Китай.

Пекин категорично отрича твърденията, че вирусът е изтекъл от специализирана лаборатория в град Ухан, където беше установен първият случай на COVID-19 при човек в края на 2019 г.

Съвместно проучване на Китай и Световната здравна организация, публикувано тази година, почти отхвърли теорията, че COVID-19 произхожда от лаборатория. Според въпросният доклад най-вероятната хипотеза е, че вирусът е заразил хората по естествен път, вероятно чрез търговия с диви животни.

Бяха отправени обаче критики, че при изследването не са били проучени лабораториите в Ухан.

През септември СЗО създаде нова научно-консултативна група по опасните патогени и призова Китай да предостави данни от ранните случаи.

СЗО има "последен шанс" да разкрие произхода на COVID-19

СЗО има "последен шанс" да разкрие произхода на COVID-19

Нова научно-консултативна група ще търси отговора на въпроса, неразрешен вече близо 2 години