Министерството на здравеопазването на Испания обяви, че починалите в страната от началото на епидемията от новия коронавирус (COVID-19) вече са достигнали общо 14 555 души, след като за последните 24 часа са регистрирани нови 757 жертви, съобщават световните информационни агенции.

За денонощие новоразените са се увеличили с 6 180 души до общо 146 690 души. 48 021 души са се възстановили от болестта досега.

Тази седмица се наблюдава увеличение с 5% на ежедневния брой на починалите в сравнение с около 9% предишната седмица. "Ние достигнахме пика на кривата и сме във фаза на забавяне", подчерта здравният министър Салвадор Ила пред парламента.

Жертвите на коронавируса в Испания се увеличиха до 743 след четиридневен спад

Жертвите на коронавируса в Испания се увеличиха до 743 след четиридневен спад

Властите обаче предупредиха данните да се разглеждат предпазливо

Междувременно бяха изказани съмнения относно точността на данните за починалите в Испания, след като окръжният съд в Кастилия - Ла Манча, югоизточна област със застаряващо население, е разследвал броя на разрешителните за погребение, издадени през март, в които се споменават симптоми, съвместими с COVID-19. Съдът е установил, че броят им е 69,7 процента по-висок от официалния брой на починалите за областта (1 921 разрешителни срещу 1132 официално обявени жертви).

Друг пример е областта Мадрид, където наскоро съдебните власти публикуваха данни, които показват, че около 6 600 души повече от обикновено са починали през последните две седмици на март в сравнение с официалния брой от 3 500 жертви на COVID-19 в областта.

637 починали от коронавирус за ден в Испания - най-ниското ниво от 24 март
Обновена

637 починали от коронавирус за ден в Испания - най-ниското ниво от 24 март

Общо починалите се увеличиха до 13 055

Попитан за точността на починалите на пресконференция снощи, министърът на здравеопазването Салвадор Ила каза, че броят на жертвите във всички области включва всички, които са дали положителни проби и са умрели. Регионалните власти в Кастилия - Ла Манча са потвърдили пред централното правителство, че следват тези критерии при отчитане на починалите, добави той.

"Дефиницията на случаите, с които работим, е една от най-строгите в Европа", увери Ила.

Испания въвежда базов доход като антикризисна мярка

Испания въвежда базов доход като антикризисна мярка

Страната е сред най-тежко засегнатите