Заразените с новия коронавирус (COVID-19) са се увеличили в Израел, особено в училищата, след като правителството започна да разхлабва ограниченията, като това може да то накара да ги възстанови, ако тенденцията продължи. Това обявиха от израелското здравно министерство, цитирани от "Ройтерс".

Броят на новозаразените през последните 24 часа е 101 души от само четири миналата събота, а премиерът Бенямин Нетаняху ще се срещне с министри и висши здравни служители утре, за да реши дали отново да затвори училищата за част от учениците.

Хакерски атаки срещу израелски лаборатории, разработващи ваксина за COVID-19

Хакерски атаки срещу израелски лаборатории, разработващи ваксина за COVID-19

Не са успели да попречат на процеса по разработването на ваксина

Нарушавайки официален празник, за да алармира обществеността, генералният директор на Министерството на здравеопазването Моше Бар-Симан-Тов подчерта, че някои хора не са били достатъчно бдителни по отношение на социалната дистанция, хигиената и носенето на маски.

Въпреки че броят на ежедневно правените тестове за наличие на коронавируса не се е променил, процентът на положителните проби е скочил до 1,5% от 0,5%, уточни той пред репортери.

"За съжаление болестта все още е тук", отбеляза Бар-Симан-Тов и допълни: "Атмосферата на разпускане сред израелската общественост е неуместна."

Правителството може да възстанови ограниченията, ако броят на заразените продължава да се увеличава, предупреди той.

Нетаняху предлага "микрочипиране" на децата в Израел

Нетаняху предлага "микрочипиране" на децата в Израел

Бибкащ сензор, когато се приближат към други хора

"Разбирам, че има оплаквания, че имаме една политика и след това я променяме, но това така работи по целия свят", коментира още Бар-Симан-Тов. 

След като въведе ограничения в началото на епидемията в сравнение с повечето други страни, Израел започна да облекчава блокадата си в средата на април след забавяне на ръста на заразяване.

Частично отваряне на училищата започна на 3 май, като първите три класа на основното училище и последните два класа на гимназията бяха преразпределени в класове, ограничени до 15 ученици, за да се спазва социалното дистанциране. Детските градини бяха отворени седмица по-късно.