Най-малко 100 катерачи и помощен персонал са се заразили с коронавируса в подножието на Еверест. Това обяви експерт по планинско катерене, цитиран от "Асошиейтед прес".

Това са първите данни за ситуацията на фона на официалното отричане от страна на Непал, че заразата се е разпространила до най-високия връх в света.

Чужденци отново напират към Еверест, докато Непал се бори с втора вълна COVID-19

Чужденци отново напират към Еверест, докато Непал се бори с втора вълна COVID-19

12 чуждестранни алпинисти "са изкачили Сагармата днес"

Австриецът Лукас Фюртенбах , който миналата седмица стана първият известен катерач, който отмени експедицията си на Еверест заради страхове от коронавируса, уточни, че един от неговите водачи и шест непалски шерпи са дали положителни проби за коронавируса.

"Смятам, че с всички тези потвърдени случаи, за които сега знаем, потвърдени от пилоти спасители, от застрахователи, лекари, водачи на експедиции, има положителни тестове, така че можем да го докажем", коментира катерачът в непалската столица Катманду.

"Имаме най-малко 100 души с положителни проби за COVID-19 в базовия лагер, а истинският брой заразени може да е някъде между 150 и 200 души", допълни той.

Непалските власти отричат да има каквито и да е заразени с коронавируса сред катерачите и помощния персонал в базовите лагери в подножието на Еверест. Миналата година изкачванията на върха бяха спрени заради пандемията.

Китай гради разделителна линия с Непал на Еверест

Китай гради разделителна линия с Непал на Еверест

Не иска смесване на алпинисти след случаи на коронавирус в базов лагер