Демонстранти излязоха по улиците на няколко германски градове късно снощи, за да протестират срещу нощния полицейски час, въведен като част от строги мерки, целящи да спрат разпространението на коронавируса, информира ДПА.

Във Франкфурт около 300 демонстранти шестваха през центъра на града, носейки плакати с протестни послания. Някои запалиха факли, които произвеждат много дим.

Около 100 души протестираха в Хановер. И двете демонстрации преди това са били регистрирани в полицията.

Още 19 000 COVID заразени в Германия

Още 19 000 COVID заразени в Германия

Отчетените жертви са нараснали със 120

Около 20 до 30 колоездачи се събраха спонтанно в Берлин на протестно каране след призив в социалните мрежи.

Полицията уточни, че демонстрациите са били мирни.

Така наречената "аварийна спирачка", която влезе в сила в 22:00 часа местно време в петък, налага строги ограничения, когато процентът на заразяване в даден район се повиши над определено ниво.

Аварийната спирачка е проектирана да се задейства, когато коефициентът на заразяване в даден район, измерен от общия брой заразени през последната седмица на 100 000 души, достигне над 100 за три последователни дни.

Мерките включват полицейски час през нощта между 22:00 ч. и 5:00 ч. сутринта - най-спорното от ограниченията - както и затварянето на повечето магазини, както и ограничение на събиранията на едно домакинство и на друго лице, въпреки че децата под 14-годишна възраст не се броят.

Меркел призова германците да приемат строгите ограничения за коронавируса

Меркел призова германците да приемат строгите ограничения за коронавируса

Нито една държава, успяла да пробие третата вълна и отново отслабила ограниченията, не го направи без строги мерки