Хората, които пристигат от италиански градове и области под карантина, ще бъдат поставени под карантина и в Румъния в продължение на две седмици, на специално създадени места, съобщи Хораций Молдован, държавен секретар на Министерството на здравеопазването, предаде "Нюз.ро".

Въпросните италиански населени места са Малео, Теранова де Пасерини, Кодоньо, Сан Фиорано, Сомаглия, Фомбио, Касалпустерленго, Кастильоне д'Адда, Бетонико и Кастелгерундо.

"Списъкът е съгласуван от Министерството на здравеопазването и Министерството на вътрешните работи и ще бъде разпространен на граничните контролно-пропускателни пунктове", допълва Молдован.

Пристигащите от по-широкия региони на Ломбардия и Венето ще бъдат поставени в изолация у дома.

Прогнозите показват, че над 1 милион румънци живеят в Италия.

Пристигащите на основното летище в Букурещ, от италианските райони, засегнати от коронавируса, ще влязат в страната през входа, предназначен за чартърни полети. Мярката се прилага за тези, които пристигат от Милано, Бергамо, Тревизо и Торино.

Трима души от Хасково, завърнали се от Милано, са под карантина

Трима души от Хасково, завърнали се от Милано, са под карантина

Двама лекари от РЗИ започват денонощни дежурства на "Капитан Андреево"

При влизане в страната от тях ще бъде поискано да попълнят кратък въпросник и те ще бъдат подпомагани от служители на отдела за извънредни ситуации.

Райд Арафат, ръководителят на отдела за извънредни ситуации, заяви, че вероятността да няма коронавирус в Румъния е малка. "Трябва да сме честни, вероятността е много малка. Не можем да кажем, че няма да има случай. Мисля, че малко по малко ще има случаи във всички страни от ЕС, не само в Румъния; само въпрос на време е кога ще се появи в една или друга държава", каза той.

Същевременно западният румънски окръг Арад, на границата с Унгария, обяви, че ще поиска всички граждани, преминаващи границата, да попълнят въпросник, изготвен от отдела за обществено здраве на окръга. Тези, които го попълват, трябва да декларират точките на излитане и пристигане.

Окръжните власти също обявиха, че са идентифицирали няколко пространства, които могат да служат като карантинни центрове и че достъпът на посетителите до спешната болница на окръг Арад ще бъде ограничен. Също в окръга, университетът "Васил Голдиш" в Арад поиска одобрение от образователното министерство за спиране на курсовете за две седмици.

СЗО предупреди за коронавируса: Светът трябва да се подготви за пандемия

СЗО предупреди за коронавируса: Светът трябва да се подготви за пандемия

Все пак било рано да се определя като пандемия