Румъния обяви забрана за износ на някои зърнено-житни култури като част от новите мерки за справяне с епидемията от новия коронавирус (COVID-19), съобщават местните медии.

Наричайки я "изключително важна разпоредба", министърът на вътрешните работи на северната ни съседка Марсел Вела подчерта: "По време на извънредното положение износът на следните продукти е забранен и спрян: пшеница, ечемик, овес, царевица, соя, брашно, олио, захар, бисквити, торти, всичко, свързано с пекарство".

Румъния удължава извънредното положение с още един месец

Румъния удължава извънредното положение с още един месец

Трябва да го направим отново. Необходимо е. Хората трябва да разберат, че без тази мярка вирусът не може да бъде спрян

Стъпката е насочена към осигуряване на вътрешното снабдяване по време на кризата с коронавируса, каза Вела пред репортери.

Други държави от ЕС все още могат да купуват изброените продукти от Румъния, ако могат да докажат, че се нуждаят от тях за вътрешно потребление и не биха ги изнасяли, съгласно военното постановление, представено от министъра.

"Покупката на селскостопански продукти в рамките на ЕС може да се извършва само ако страна членка докаже, че закупените продукти са предназначени за собствена или обществена консумация, а не за износ", се подчертава в документа.

Изборите в Румъния се забавят заради коронавируса

Изборите в Румъния се забавят заради коронавируса

Това обяви премиерът Людовик Орбан

Постановлението също така предвижда комерсиалните рибари и пчеларите да могат да напускат домовете си да работят, въпреки всеобхватните ограничения за движение в Румъния.

В Румъния са въведени строги мерки за блокада, като извънредното положение там беше обявено на 16 март.

Коронавирус: Румъния постави град и 8 села под карантина

Коронавирус: Румъния постави град и 8 села под карантина

Общо в страната има 2109 случая и 68 починали