Правителството на Румъния ще удължи извънредното положение с още 30 дни след изтичане на срока през следващата седмица за спиране разпространението на коронавируса. Това съобщи румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от "Ройтерс" и "Политико".

"Трябва да го направим отново. Необходимо е. Хората трябва да разберат, че без тази мярка вирусът не може да бъде спрян", обясни Йоханис.

Изборите в Румъния се забавят заради коронавируса

Изборите в Румъния се забавят заради коронавируса

Това обяви премиерът Людовик Орбан

Балканската страна обяви извънредно положение в средата на март за един месец. Йоханис добави, че ще се подпише под нов указ за удължаването му в началото на следващата седмица.

Той направи изявлението след среща с премиера Людовик Орбан и правителството.

Румънският президент каза още, че Румъния не вижда голямо увеличение на потвърдените случаи в Италия и Испания, но предупреди, че това може да се случи, ако социалната дистанция и ограничителните мерки не бъдат спазвани.

В знак на солидарност с Италия балканската държава ще изпрати 11 лекари и медицински сестри в района на Милано, съобщи още Йоханис.

Коронавирус: Румъния постави град и 8 села под карантина

Коронавирус: Румъния постави град и 8 села под карантина

Общо в страната има 2109 случая и 68 починали

Тази седмица Румъния очаква да получи 2,5 милиона маски за лекарите, 5 милиона маски за полицаите и 8 милиона маски за населението. През следващите дни също ще бъдат доставени 500 000 защитни костюма за лекарите и медицинския персонал, стана ясно от думите на държавния глава.

В Румъния до момента има 4057 потвърдени случая на заразени с коронавирус и 157 починали. През последните 24 часа са потвърдени нови 193 случая. 406 души са се възстановили. 179 души са в интензивно отделение. Почти 41 000 теста са проведени в страната.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,13 млн. потвърдени случая, а починалите са повече от 63 000. Регистрирани са случаи в 207 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 1,28 млн. случая и над 70 000 починали в 183 държави, възстановили са се повече от 265 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".