В северната област Ломбардия в Италия, която е най-тежко засегната от новия коронавирус, се наблюдава рязък спад в броя на починалите и заразените, но нарастват притесненията, че южната част на страната може да се превърне в следващата гореща точка.

Последните данни от Ломбардия показаха, че епидемията може да се забавя в епицентъра си.

Ала в по-бедните южни райони се вижда рязко нарастване на починалите, което поражда страхове, че болниците могат да изпаднат в колапс, пише Би Би Си.

Спад на починалите от коронавирус в Италия до 683 за 24 часа
Обновена

Спад на починалите от коронавирус в Италия до 683 за 24 часа

Има нови 5210 случая на заболели, с които се увеличиха от 69 176 на 74 386. С починалите 683 се увеличават до 7503 от началото на здравната криза в страната

Италия към момента е регистрирала 7 503 жертви от коронавируса и общо 74 386 заразени.

Нарастването със 7,5% на новозаразените вчера беше най-ниското от началото на епидемията в страната, която е най-тежко засегнатата в Европа и където почти всичко е затворено от повече от две седмици и на хората им е казано да си стоят вкъщи.

Ханс Клюге, който е директор за Европа в Световната здравна организация (СЗО), подчерта, че данните са "обнадеждаващи знаци", но предупреди, че е твърде рано да се каже дали най-лошото е минало.

60% от заразените и 70% от починалите от коронавируса по света са в Европа

60% от заразените и 70% от починалите от коронавируса по света са в Европа

Една на всяка десет инфекции са на здравни работници

Заразените и жертвите са далеч по-малко там, но тревожните знаци идват от южни области като Кампания около Неапол и Лацио, в която се намира Рим, където здравната система се смята за много по-зле оборудвана, отколкото в богатия север.

Досега има 74 починали в Кампания и 95 в Лацио.

В отворено писмо до премиера Джузепе Конте, Винченцо Де Лука, управител на Кампания, се оплака, че централното правителство не е предоставило обещани апарати за вентилация и друго животоспасяващо оборудване.

"На този етап е налице реалната перспектива трагедията в Ломбардия да се превърне в трагедия на юга", настоя той и допълни: "Ние сме в навечерието на голямо увеличение на заразените, което може да не е устойчиво."

По-рано днес Конте каза пред италианския сенат, че цяла Европа ще бъде засегната от "твърда, тежка" рецесия след извънредното положение с коронавируса и че са необходими "извънредни и изключителни мерки", за да се преодолее шока.

След като анализаторите прогнозират, че строгите мерки ще доведат до изпадане на Италия в най-дълбоката ѝ рецесия от много години, Конте обеща втори пакет стимули на стойност най-малко 25 млрд. евро.