Италиански учени обявиха, че водите от канализацията от два града са съдържали следи от новия коронавирус през декември, много преди първите официално регистрирани заразени в страната, съобщава "Франс прес".

От Националния институт по здравеопазването уточниха, че отпадъчни води от Милано и Торино са показали следи от вируса на 18 декември.

Това се добавя към доказателствата от други страни, че вирусът може да е циркулирал много по-рано, отколкото се смяташе.

Китайските власти регистрираха първите заразени в края на декември. Първият официално регистриран заразен в Италия беше в средата на февруари.

43-ма починали в Италия

43-ма починали в Италия

Статистика от Апенините

През май френски учени обявиха, че тестовете на проби са показали, че пациент, лекуван от пневмония в близост до Париж на 27 декември, всъщност е бил заразен с коронавируса.

Междувременно в Испания проучване установи следи от вируса в отпадъчни води, събрани в средата на януари в Барселона, около 40 дни преди да бъде регистриран първият местен случай.

В проучването си учени от Националния институт по здравеопазването са изследвали 40 проби от отпадъчни води, събрани от пречиствателни станции в Северна Италия в периода между октомври миналата година и февруари 2020 г.

Италия съобщи 34 починали и 210 заразени с коронавирус

Италия съобщи 34 починали и 210 заразени с коронавирус

Общо от 21 февруари в Италия починалите са 34 405

Пробите от октомври и ноември са се оказали отрицателни, което показва, че вирусът все още не е бил пристигнал, посочи експертът по качеството на водата към Националния институт по здравеопазването Джузепина Ла Роса. Отпадъчните води от Болоня са започнали да показват следи от вируса през януари.

Констатациите могат да помогнат на учените да разберат как вирусът е започнал да се разпространява в Италия, каза Ла Роса.

Тя обаче каза, че изследването "не означава автоматично, че основните вериги за предаване, довели до развитието на епидемията у нас, произхождат от тези първи случаи".

Невиждано от 2 март малко жертви на COVID-19 в Италия

Невиждано от 2 март малко жертви на COVID-19 в Италия

Само 26 души са починали през последното денонощие

Първият известен случай на невнесен коронавирус в Италия беше пациент в град Кодоньо в област Ломбардия. Градът беше блокиран и обявен за "червена зона" на 21 февруари. Последваха още девет града в Ломбардия и в съседната област Венето, а цялата страна беше блокирана в началото на март.

От Националния институт по здравеопазването изтъкнаха, че резултатите са потвърдили "стратегическото значение" на канализационните води като инструмент за ранно откриване, тъй като те могат да сигнализират за присъствието на вируса, преди случаите да бъдат клинично потвърдени. Много страни вече използват техниката.

Институтът отбелязва, че има за цел да започне пилотен проект за мониторинг на отпадъчните води в туристическите курорти през юли с оглед създаването на национална мрежа за мониторинг на отпадъчните води по-късно тази година.

Близо 35 000 души са починали от COVID-19 от началото на епидемията в Италия.

Прокуратурата разпитва премиера на Италия три часа за коронавируса

Прокуратурата разпитва премиера на Италия три часа за коронавируса

Главният прокурор Мария Кристина Рота и нейният екип се опитват да установят