Прокуратурата разпитва премиера на Италия Джузепе Конте в продължение на три часа във връзка с действията му по време на епидемията от коронавирус, потвърдиха от пресцентъра на министър-председателя, предаде АФП.

Прокурори от Бергамо, град в най-засегнатата област в Италия от коронавируса Ломбардия, започнаха разследване защо два града не са били обявени за "червена зона" в началото на кризата.

Конте на разпит заради коронавируса в Италия

Конте на разпит заради коронавируса в Италия

Прокурорите проучват защо тежко засегнатите райони около Бергамо не са затворени в началото

Епидемията уби повече от 34 000 души в Италия, една от най-тежко засегнатите държави в света.

Главният прокурор Мария Кристина Рота и нейният екип се опитват да установят защо не е наложена блокада в началото на здравната криза в градовете Нембро и Алцано в провинция Бергамо.

Здравни експерти смятат, че ако е била наложена карантина в тези градове, щеше да бъде спасен животът на много хора.

Прокурорите вече се срещнаха с местни управители в Ломбардия, които са заявили, че Рим решава дали определени райони трябва да се затворят.

Конте контрира, че регионите са имали пълна свобода да затворят определени райони, когато коронавирусът е започнал да се разпространява в края на февруари и началото на март.

"Ако Ломбардия искаше да го направи, можеше да обяви Алцано и Нембро за червени зони", подчертал премиерът на европейската страна.

Кодоньо е първият град в Италия, който е поставен под карантина на 21 февруари. Градът се намира на около час южно от Нембро и Алцано. Впоследствие е наложена карантина в още девет града около Кодоньо преди да обхване Ломбардия и 14 провинции в съседните области Венето, Пиемонт и Емилия Романя, които са поставени под карантина на 8 март.

Конте наложи национална карантина на 10 март.

В четвъртък Конте заяви, че приветства разследването и че изобщо не се притеснява.

Прокурорите от Бергамо също разпитаха здравния министър Роберто Сперанца и вътрешния министър Лучиана Ламоргезе.

Отделно около 50 семейства на жертви на коронавируса в провинция Бергамо внесоха съдебни искове срещу държавата.