Крайпътна бомба се взриви в събота в Югозападна Сирия, убивайки най-малко седем деца, в район, където десетки инциденти вече са взели около 100 жертви през 2024 г., съобщиха държавни медии, цитирани от ABC News.

Остава неясно кой е заложил бомбата в северната част на засегнатата от конфликт провинция Дараа, която се намира между Йордания и окупираните от Израел Голански възвишения. Подкрепяните от Русия сирийски правителствени сили и техните съюзници превзеха града и провинция Дараа от опозиционните сили през 2018 г.

Сирийската държавна информационна агенция САНА, позовавайки се на неназован полицейски служител в Дараа, обвини въоръжени групи, които все още са активни в района.

Но базираният във Великобритания военен наблюдател - Сирийската обсерватория за правата на човека, обвини проправителствени милиции в поставянето на бомбата в опит за убийство, без да дава повече подробности. Там се казва, че са убити най-малко осем деца.

САНА съобщи за други двама ранени при експлозията.

Град Дараа  е известен като люлката на сирийското въстание през 2011 г., което се превърна в тотална гражданска война, която се води вече 13 години.

През 2018 г., след като Дараа беше превзет отново от правителството и неговите съюзници, Москва посредничи за споразумение за помирение с бунтовнически групи, което ги остави да отговарят за сигурността в някои райони под руски надзор.

Уникалното усилие за помирение беше начин за Москва да облекчи опасенията на Израел относно подкрепяните от Иран милиции, които се приближават до неговите граници и Йордания, която има ключов граничен пункт наблизо.

Въоръженият бунт обаче продължава.

Обсерваторията казва, че експлозията е 83-ият инцидент със сигурността в Дараа, който е документиран през 2024 г. досега. Инцидентите са довели общо до смъртта на 100 души.

Убит е съоснователят на сирийска групировка, свързана с "Ал Кайда"

Убит е съоснователят на сирийска групировка, свързана с "Ал Кайда"

Aтентатор самоубиец се взриви в къщата му за гости