Убит е съоснователят на основната свързана с "Ал Кайда" групировка в Сирия, която контролира голяма част от северозападната част. Aтентатор самоубиец се взриви в къщата му за гости в четвъртък, съобщиха джихадистки източници, цитирани от Reuters.

Според източниците Абу Мария ал Кахтани, чието истинско име е Майср ал Джабури, е починал, след като е пристигнал в болница с тежки рани. Няколко други души са пострадали.

Кахтани е един от основателите на Фронта Нусра, бивш клон на Ал Кайда в Сирия, който се преименува на Хаят Тахрир ал Шам (HTS), след като скъса връзките си с Ал Кайда.

HTS потвърди смъртта на Кахтани в социалните медии и обвини ISIS - идеологически съперничеща въоръжена група. Засега никой не е поел отговорност за атаката.

Кахтани беше бунтовник, който се биеше срещу американските сили в Ирак след водената от САЩ инвазия през 2003 г. Той се премести в Сирия след 2011 г., за да се присъедини към бунтовниците, борещи се срещу авторитарното управление на сирийския президент Башар ал Асад.

Кахтани, който се скара с ръководството на HTS, беше освободен от затвора миналия месец, след като прекара шест месеца там по обвинения в комуникация със забранени групи.

Hayat Tahrir al Sham, включена в списъка на терористичната организация от Съединените щати, отдавна е мишена на сирийското правителство и руските сили.

Тя се конкурира с подкрепяните от Турция основни бунтовнически групи, които също контролират части от територия по границата с Турция в северозападна Сирия.