Все още има много деца със статут на търсещи убежище в Германия, които трябва да прекарат голям период от време в незащитените условия на препълнените бежански центрове. Голяма част от децата са с ограничен достъп до образование и не получават адекватна здравна помощ, съобщава АП.

Според проучване на УНИЦЕФ от 2015 година досега в Германия са пристигнали около 350 000 деца и тийнейджъри, много от които прекарват по месеци в бежанските центрове. Това е и причината част от децата да стават свидетели или обекти на насилие.

Само една трета от децата имат достъп до училище или детска градина. Толкова са и децата, които получават адекватна здравна помощ. Според УНИЦЕФ децата с хронични и психологични заболявания въобще не получават медицинското внимание, което се отделя на германските деца.

Според Кристиян Шнайдер, главен секретар на УНИЦЕФ за Германия, тези деца имат повече от всякога нужда от помощ, понеже са загубили домовете си и са станали свидетели на зловещи неща. Тези деца не са просто търсещи убежище, мигранти или бежанци - те са преди всичко деца, допълни Шнайдер.

Младежите трябва да седят възможно най-малко време в бежанските убежища и трябва също толкова бързо да се работи по въпроса за интегрирането им в образователна среда като детски градини, училища, стажове и други. Само така децата няма да губят повече ценно време от детството си, каза Шнайдер.