Повече от 500 критично застрашени от изчезване лешояди са загинали от отравяне в Ботсвана, съобщиха местните власти, цитирани от Би Би Си.

В североизточната част на страната са открити мъртви общо 537 лешояда и два жълтокафяви орела, като не е ясно кога е станало това.

Правителството подозира, че бракониери, които са убили три слона, са сложили отрова по труповете им.

Природозащитници определиха инцидента като едно най-големите документирани избивания на застрашения вид.

Все повече белоглави лешояди гнездят в Източните Родопи

Все повече белоглави лешояди гнездят в Източните Родопи

Преброени са 95 двойки от застрашения вид

Правителството подчерта, че масовото отравяне е "опасно и вредно за околната среда" и призова обществеността "да се въздържа от подобни незаконни действия".

Уточнява се, че районът е бил обеззаразен и са взети проби за лабораторен анализ.

Лешоядите, кръжащи около труп, могат да бъдат видени от километри, така че бракониерите често ги тровят, за да не се улеснява проследяването им.

Повечето от загиналите птици са белогръби лешояди, които са класифицирани като "критично застрашени" от Международния съюз за опазване на природата.

Нова HD камера предава на живо двойката египетски лешояди в Провадия

Нова HD камера предава на живо двойката египетски лешояди в Провадия

Двойката се завърна от Африка и вече мъти

Сред загиналите също така са 17 белоглави лешояди и 28 качулати лешояди, които също са "критично застрашени".

Тяхната смърт е настъпила по време на типичния размножителен сезон на птиците, което означава, че потомството им също може да бъде засегнато.

"Тъй като лешоядите узряват късно и се размножават бавно, степента на загуба на малко под 600 лешояди за една седмица е стряскаща", изтъква Кери Уолтър, която главен изпълнителен директор и основател на благотворителната природозащитна организация VulPro.

"Видът не може да издържи тези загуби и е невъзможно да се възстанови изчезването на тези индивиди и гнездящи двойки в нашия живот", допълни печалната картина тя.

Ботсвана предизвика спорове миналия месец, след като отмени забраната си за лов. Правителството твърди, че процъфтяващата популация на слоновете в Ботсвана вреди на поминъка на земеделците и че слонове са убили няколко души в затънтени райони.

Ботсвана има около 130 000 слона, най-голямата популация в света.