Популацията на белоглавите лешояди в Източните Родопи продължава да расте според данните на Българското дружество за защита на птиците.

Общо 95 двойки от застрашения вид бяха преброени при редовния мониторинг на вида край река Арда. Tова е с една двойка повече от предишната година, а през 2017 г. регистрираните двойките са били значително по-малко - общо 86.

През февруари и март екипите на дружеството посетиха всички находища на вида в Източните Родопи и установиха 95 заети гнезда. От тях 80 двойки вече мътят, а останалите строят гнездата си.

Увеличава се и числеността на вида в гръцката част на Източните Родопи, където тази година са преброени осем двойки, а през изминалата са били едва пет. Това означава, че общата численост на белоглавия лешояд в Източни Родопи надхвърля 100 двойки.

Излюпиха се нови белоглави лешоядчета в Източните Родопи

Излюпиха се нови белоглави лешоядчета в Източните Родопи

Популацията на белите лешояди у нас нараства

Повечето от белоглавите лешояди, които са маркирани с GPS предаватели, също вече са заели своите гнезда. За лешоядът Севт това ще бъде първата година с опит за гнездене. Той е уловен и маркиран с цветен пръстен в Израел. След това се завръща в Източните Родопи, където през 2017 г. е маркиран с GPS предавател от екип на дружеството. Тази година Севт ще стане на 6 години и вече е готов да създаде собствено поколение.

В миналото белоглавият лешояд е бил широко разпространен в България. От средата на ХХ век обаче популацията му силно намалява и в началото на 70-те години е обявен за изчезнал.

През 1986 г. е откриа колония белоглави лешояди край Маджарово. Тогава започват и първите преки дейности по опазването на последните лешояди в България. Благодарение на усилията на редица организации видът постепенно възстановява популацията си и днес долината на река Арда приютява една от най-големите естествени колонии на белоглави лешояди на Балканите.

Първо гнездо на белоглав лешояд в Централен Балкан

Първо гнездо на белоглав лешояд в Централен Балкан

Гнездото е на земята - необичайно за тези птици